Bij Samenwonen

Waarom moeilijk doen als het samen kan?!

Preventieve mediation bij samenwonen.

Een spannende volgende stap in jullie relatie: jullie gaan samenwonen. Een opwindende en leuke tijd, maar ook een hele drukke tijd. Er moet natuurlijk een verhuizing plaatsvinden, er moeten nieuwe dingen worden aangeschaft en er moet een hoop worden geregeld. Denken jullie ook aan ‘wat als’?

Natuurlijk ga je er niet van uit dat jullie relatie stuk gaat lopen of dat een van jullie overlijdt. Toch is het wel belangrijk om goed na te denken over wat er gaat gebeuren als jullie toch in zo’n situatie terechtkomen.

Heb je geen ring om je vinger of geregistreerd partnerschap dan heeft de wet niets voor je geregeld als jullie uit elkaar gaan of wanneer een van jullie komt te overlijden.

Als jullie gaan samenwonen of al samenwonen kunnen jullie een samenlevingscontract opstellen. Hierin leggen jullie allerlei afspraken vast die voor jullie belangrijk zijn. Jullie geven aan welke dingen wel of juist niet gezamenlijk zijn. Dit geldt voor bezittingen en schulden. Bovendien leggen jullie vast hoe jullie de lasten verdelen en wie wat krijgt als jullie ooit uit elkaar gaan.

Willen jullie alles goed vastleggen als jullie gaan samenwonen?

Zolang jullie nog gelukkig zijn samen kan het contract ergens onder in een lade blijven liggen. Mocht het ergste gebeuren dan is het wel fijn dat jullie alvast vooruitgedacht hebben. Dat voorkomt een hoop stress op het moment zelf.

Om de gemaakte afspraken echter afdwingbaar te maken is het belangrijk dat er een executoriale titel aan het contract wordt verbonden. Bruinhard Mediation werkt nauw samen met een notaris die hier graag voor zorgt. Na onze hulp voldoet je samenlevingscontract aan de eisen van de belastingdienst voor fiscaal partnerschap en aan de eisen die pensioenfondsen stellen voor partnerpensioen.

Relatiegeloften

In de Verenigde Staten zijn ‘wedding vows’ de normaalste gang van zaken. Je vertelt elkaar waarom jullie van elkaar houden, waarom jullie zo goed bij elkaar passen en wat jullie voor elkaar gaan betekenen tijdens het huwelijk. Hoe romantisch is dat?
Als jullie gaan samenwonen hebben jullie geen officieel moment waarop jullie hardop naar elkaar uitspreken wat jullie voor elkaar voelen. Nu wel, want aan het eind van ons traject is het tijd voor jullie ‘relationship vows’ om jullie samenlevingscontract te bezegelen met jullie liefde voor elkaar.